Leiden in Space - Rijksmuseum Boerhaave

In het kader van Leiden in Space op zondag 19 augustus wordt bij Rijksmuseum Boerhaave stil gestaan bij de maan.

Van ’s ochtends 10:00 tot ’s middags 17:00 zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud. Zo worden er speciale rondleidingen georganiseerd en zullen er lezingen zijn over de maan.

Lezing: De Leidse maanstenen en fake news
Rijksmuseum Boerhaave bezit twee bijzondere maanstenen. Deze zijn van het oppervlak van de maan meegenomen tijdens de eerste en één van de laatste maanlandingen. Bijzonder als je bedenkt dat er maar 12 mensen ooit op de maan hebben rondgelopen!
Maar het wordt vreemder. In het Rijksmuseum in Amsterdam werd decennia lang een maansteen gekoesterd, aangeboden door de Amerikaanse ambassadeur. Pas bij het 40 jarig jubileum van de eerste maanlanding werd duidelijk dat het hier om een fake maansteen ging.
Hoe dat zit en hoe de echte stenen in Boerhaave zijn terecht gekomen, wordt verteld tijdens de lezingen.

Er zijn twee lezingen, één om 11.30 en één om 14.30 uur. De lezingen duren een uur.


Lezing: Tropomi: nauwkeurige meting van de atmosfeer vanuit de ruimte
Hoe weet je zeker dat een satellietinstrument precies doet waarvoor het ontworpen en gebouwd is? Daniël ten Bloemendal, hoofdingenieur bij Airbus Nederland, vertelt erover op 19 augustus. Maandenlang bracht hij door in een cleanroom voor de kalibratie van het hightech meetinstrument Tropomi, dat sinds oktober 2017 vanuit de ruimte onze luchtkwaliteit en het klimaat in de gaten houdt. Dankzij de uitvoerige testcampagne stond voor lancering vast dat Tropomi de atmosfeer dagelijks tot op stadniveau nauwgezet in kaart zou brengen. Iets waar wetenschappers en beleidsmakers reikhalzend naar uitkeken.

Wanneer: Start om 13.00 uur. De lezing duurt een uur
Aanmelden: bij de kassa (vol = vol)

 

Workshop: Ruimtetuin door Technolab
De ruimte is een gekke wereld; ver weg, maar toch altijd om ons heen. Een wereld waar het leven compleet anders is. Wil jij weten hoe het is om in de ruimte te zijn? Of ben je gewoon benieuwd waarom we niet gewoon in het vliegtuig naar de maan kunnen? Schrijf je dan in voor de workshop Ruimtetuin van Technolab!
In de workshop Ruimtetuin zoeken jullie het antwoord op een aantal space-iale vragen, zoals;
Kun je eten zonder zwaartekracht? Waarom moet een raket zo groot zijn? Wat heb je nou aan een satelliet? Wat is er zo gevaarlijk aan een vacuüm?

Wanneer: De workshop wordt twee keer gegeven, de ene start om 10.00 uur en de andere om 13.00 uur. De workshops duren twee uur
Aanmelden: Via de registratie knoppen hieronder. Let op er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en vol = vol
Voor wie: Voor kinderen van 10 tot 12 jaar

Inschrijven workshop 13.00 uur

Rondleidingen
In Rijksmuseum Boerhaave vind je de belangrijkste ontdekkingen uit onze Nederlandse wetenschapsgeschiedenis. Hier ontdek je meer over de uitvindingen en kan je meedenken over de vragen van nu. In de speciale rondleidingen tijdens Leiden in Space ga je langs oude en nieuwe uitvindingen die belangrijk waren en zijn in de ruimtevaart. Je ziet de telescoop van Christiaan Huygens, hoort over de ontdekking van de ringen van Saturnus en ontdekt wat astronauten eten in de ruimte.

Wanneer: Tussen 11.00 en 15.00 starten er elk uur drie groepen. De rondleidingen duren 30 a 45 minuten
Aanmelden: bij de kassa (vol = vol)

Kijk voor de andere activiteiten op zondag

- Leiden in Space - de oude sterrewacht

- Leiden in Space - Leidse instrumentmakers School

KOSTEN

Gratis, aanmelden bij de kassa vol = vol!

ADRES

Rijksmuseum Boerhaave
Lange St. Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden

ORGANISATIE

Rijksmuseum Boerhaave

SOORT ACTIVITEIT

Rondleiding, lezingen en tentoonstelling

DOELGROEP

iedereen vanaf 6 jaar

DAGEN EN TIJDEN

Zondag 19 augustus van 10:00 tot 17:00

WEBSITE

-