Unlimited Space Film Festival

Unlimited Space Film Festival: ‘Orphans of Apollo Movie night’

Filmhuis Lumen organiseert samen met de TU Delft dit Filmfestival over Space.

Live commentaar van de documentairemaker Michael Potter!

Documentaire-info:

In 1999 was de toekomst van het Russische ruimtestation Mir uiterst somber vanwege een gebrek aan middelen om het station de noodzakelijke moderniseringen te laten ondergaan. Er werd serieus overwogen om het station uit zijn baan te halen en in de dampkring te laten verbranden, tot een aantal in het bedrijf MirCorp verenigde Amerikaanse zakenlieden met een investeringsplan kwam waarbij het station niet alleen voor ruimteonderzoek, maar ook als platform voor media en entertainment zou worden gebruikt.

De documentaire Orphans of Apollo laat zien hoe deze eerste stappen in de richting van commerciële ruimtevaart werden gezet, en hoe de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA door dit initiatief werd verrast, het al snel als een bedreiging ging zien en het vervolgens op allerlei manieren ging tegenwerken. In 2000 kwam er nog wel een succesvolle Soyuz-ruimtereis naar de Mir en kondigde de Amerikaanse televisiezender NBC zelfs een realityshow Bestemming Mir aan, maar door allerlei financiële problemen én de zware druk die NASA uitoefende, besloot het Russische ruimteagentschap nog geen jaar later om de Mir toch maar uit bedrijf te nemen.

Documentairemakers Michael Potter en Becky Neiman spraken met vele direct betrokkenen en legden met Orphans of Apollo een vrijwel onbekend stukje ruimtevaartgeschiedenis vast. –tvv

Michael Potter & Becky Neiman US 2008 52 min Engels gesproken


Spreker:
Michael Potter is behalve documentairemaker ook ruimtevaartondernemer en senior fellow bij het International Institute of Space Commerce (IISC), een denktank van ISU gericht op commerciële aspecten van de ruimtevaart.

TIJDEN

Donderdag 12 juli, aanvang 20.00 uur

WEBSITE

https://www.filmhuis-lumen.nl/unlimited-space/

NAAM ORGANISATIE

 

Filmhuis Lumen en Technische Universiteit Delft

SOORT ACTIVITEIT

 

Filmfestival

DOELGROEP

 

Inwoners uit Delft en omgeving