Unlimited Space Film Festival

Het Filmfestival over Space is een samnewerking van Filmhuis Lumen en de TU Delft.
Bij de film Europa Report gafIr. Barry Zandbergen van de TU Delft een inleiding bij deze film.

 

Omschrijving:

Op 5, 6, 12, 19 en 27 juni + 4 en 12 juli organiseert Filmhuis Lumen samen met de TU Delft een Filmfestival over Space.

Op 5 juni wordt het filmfestival geopend en wordt de film Ikarie XB 1 op het grote doek vertoond. Ir. Barry Zandbergen van de TU Delft zal een inleiding houden bij deze film.

Filminfo:
Het kan haast niet anders of de makers van bekende ruimtefilms als 2001: A Space Odysseyen Solarisen de tv-serie Star Trekhebben zich laten inspireren door deze Tsjecho-Slowaakse sciencefictionfilm die al in 1963 werd gemaakt en die in een Engels gedubde versie met een aangepaste verhaallijn korte tijd te zien was in de Verenigde Staten onder de titel Voyage to the End of the Universe. Het origineel, Ikarie XB 1van regisseur Jindřich Polák, was lang niet toegankelijk voor het westerse publiek. Pas in 2006 werden de liefhebbers van het genre beloond voor hun lange wachten met een dvd-release, en in 2016 volgde eerherstel, toen de film in een prachtig gerestaureerde digitale kopie in cinemascopeformaat op het filmfestival van Cannes werd vertoond.

In de tweede helft van de 22ste eeuw reist een ruimteschip met wetenschappers naar verre planeten om naar andere levensvormen te zoeken. De ruimtereizigers gedragen zich zo veel mogelijk alsof ze nog op aarde zijn (feestjes waarbij gedanst wordt!), maar de ontdekking van een uitgemoord ruimteschip en gevaarlijke straling van een donkere ster zorgen voor sinistere scènes en oponthoud. De prachtige decors in jarenzestig-popart-stijl en de destijds innovatieve elektronische score maken het bioscoopplezier compleet. –tvv

Jindřich Polák CZ/SK 1963 88 min Tsjechisch gesproken, Engels ondertiteld. Vertoning in samenwerking met het Tsjechisch Centrum, ook in het kader van ‘100 jaar Tsjechië-Slowakije’


Spreker
Ir. Barry Zandbergen is docent bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (LR). Zijn specialisatie is met name het aandrijfsysteem van ruimtevaartuigen.

DATUM

Dinsdag 5 juni, aanvang 19.30 uur

NAAM ORGANISATIE

 

Filmhuis Lumen en Technische Universiteit Delft

SOORT ACTIVITEIT

 

Filmfestival

DOELGROEP

 

Inwoners uit Delft en omgeving

WEBSITE

https://www.filmhuis-lumen.nl/unlimited-space/