Unlimited Space Film Festival

Omschrijving:

Op 5, 6, 12, 19 en 27 juni + 4 en 12 juli organiseert Filmhuis Lumen samen met de TU Delft een Filmfestival over Space.

Op 6 juni wordt de film Gravity 3D op het grote doek vertoond en zal Prof. dr. ir. Pieter Visser van de TU Delft een inleiding houden bij deze film.


Filminfo:

Dat moderne technologieën hun eigen risico’s met zich meebrengen wordt treffend geïllustreerd in een van dé Oscarwinnaars van 2014, Gravity. Een spaceshuttle wordt bij een reparatie aan de Hubbletelescoop grondig verwoest door rondvliegend ruimtepuin en de twee overgebleven astronauten (Sandra Bullock en George Clooney) raken op drift. Met beperkte mogelijkheden en een eindige hoeveelheid zuurstof is het nog maar de vraag of ze naar de aarde kunnen terugkeren, terwijl het ruimtepuin negentig minuten later op het volgende rondje om de aarde opnieuw hun pad zal kruisen. Het relatief dichtbij gelegen International Space Station is hun eerste hoop, maar dat wordt net ontruimd vanwege dezelfde bedreiging.

Alfonso Cuarón (Children of Men) onderbouwde zijn ruimte-epos zo veel mogelijk met natuurkundig en technisch realisme, maar gaf later toe dat hij zich enkele creatieve vrijheden had veroorloofd om het verhaal niet al te veel in de weg te zitten. Ondanks die wetenschappelijke tekortkomingen mag Gravity grootheden als astrofysicus Neil deGrasse Tyson tot zijn bewonderaars rekenen. Met zijn kenmerkende lang aangehouden shots (de openingsscène duurt 13 minuten!) onderstreept Cuarón de onmetelijke leegheid van het heelal en de nietigheid van de mens. Gravity is op dit moment de meest realistische weergave van de laatste grens van de mensheid: de ruimte.


Alfonso Cuarón GB/US 2013 91 min Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Spreker
Prof. dr. ir. Pieter Visser is hoogleraar Astrodynamica en Ruimtemissies bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (LR). Hij werkt aan precieze baanberekeningen van satellieten en toepassingen van satelliet afstands- en dopplermetingen.

TIJDEN

Woensdag 6 juni, aanvang 19.30 uur

WEBSITE

https://www.filmhuis-lumen.nl/unlimited-space/

NAAM ORGANISATIE

 

Filmhuis Lumen en Technische Universiteit Delft

SOORT ACTIVITEIT

 

Filmfestival

DOELGROEP

 

Inwoners uit Delft en omgeving