Leiden in Space tijdens de Sizzling Summer of Space

Wat doet Studio Roosegaarde met de ruimte? Waarom wordt archeoloog Marco Langbroek op internet gevolgd door Noord-Korea? Welk museum bleek jarenlang fake-maanstenen te hebben gekoesterd? Hoe rijdt een Nederlandse maanrover straks over de maan? Op zondag 19 augustus openen de Leidse Instrumentmakers School, Rijksmuseum Boerhaave en de Oude Leidse Sterrewacht de deuren voor het publiek om deze en andere vragen te beantwoorden over de ruimte(vaart).

Jong en oud kan op 19 augustus unieke demonstraties zien, workshops doen en lezingen bezoeken over alle mogelijke kanten van de ruimte(vaart). Deze publieksdag – Leiden in Space – is een onderdeel van het regionale publieksprogramma de Sizzling Summer of Space. Alle activiteiten zijn gratis of met korting bij te wonen.

In de Oude Leidse Sterrewacht vertellen wetenschappers van de Universiteit Leiden verhalen over hun werk met ruimtetelescopen, en hoor je waarom Marco Langbroek op het internet gevolgd wordt door Noord-Korea. Chris Kievid (Head of Design Studio Roosegaarde) spreekt over de invloed van wetenschap en techniek op zijn projecten. In het mobiele planetarium maak je een reis door het heelal in een spectaculaire show. Ook zijn er spelletjes en activiteiten voor kinderen.

De wet op de maan

Op de Leidse instrumentmakers School demonstreert Jerre Sweers de eerste Nederlandse maanrover (die in 2019 op een Indiase missie wordt gelanceerd) en vertelt hij hoe dit project tot stand is gekomen. Tanja Masson legt uit aan welke wetten toekomstige ruimtetoeristen op de maan zich moeten houden. Arike Gill vertelt over de meteorieten uit de collectie van Naturalis, waarvan je een aantal ook echt kunt zien. Daarnaast zal er een live-demonstratie zijn, met uitleg door Dick Harms, van het waarnemen van meteoren met radiotechniek.

Kun je eten zonder zwaartekracht?

In Rijksmuseum Boerhaave vertelt Bart Grob het bijzondere verhaal van de echte en de valse Nederlandse maanstenen. De echte kun je in het museum bewonderen! Daniël ten Bloemendaal legt uit wat er allemaal nodig is om een instrument in de ruimte goed te laten werken. Kinderen krijgen in de workshop Ruimtetuin antwoord op vragen als: Kun je eten zonder zwaartekracht? Waarom moet een raket zo groot zijn? Wat heb je aan een satelliet? Wat is er zo gevaarlijk aan een vacuüm?

Meer info over de activiteiten en de lezingen:

Oude Sterrewacht Leiden
Rijksmuseum Boerhaave
Leidse Instrumentmakersschool